Byli jste někdy v džungli?

Zahradu Jardin Botanico-Historico La Concepción v Málaze se pro mne stala mnohahodinovou procházkou nádherným, až nespoutaným místem. 

Díky své jedinečné a extravagantní vegetaci vám umožní zažít pocit tropické džungle, aniž byste opustili Evropu.

La Concepción se stala známou v Evropě od svých počátků, ale ne pro svou krásnou a bujnou zahradu, ale pro velkolepou sbírku archeologických pozůstatků. Rozkládá se na ploše zhruba 55 ha a z toho 23 ha je veřejně přístupných.

Je jednou z nejkrásnějších a nejdůležitějších tropických a subtropických zahrad Španělska.

Pozornost si zaslouží zejména na 3000 exemplářů nejen z Evropy, Asie, Afriky, Ameriky i Oceánie, které se zde nacházejí ve velikosti v zahradách málokdy vídané, například řada stoletých fíkovníků (Ficus microcarpa a Ficus macrophylla), blahočetů (Araucaria heterophylla a Araucaria bidwillii), dračinců (Dracaena draco), šácholanů (např. Magnolia grandiflora), tomelu (Diospyros kaki), borovic, cypřišů (Cupressus sempervirens) a cedrů (Cedrus deodara). Mezi další dřeviny pozoruhodné vzrůstem patří cykasy (Cycas revoluta a Cycas circinalis), strelície (Strelitzia nicolai), bambusy (Phyllostachys nigra, Bambusa vulgaris atd.), datlovník pravý (Phoenix dactylifera), lekníny a vistárie (Wisteria sinensis) pokrývající železný altán z 19. století, také asi 200 let starý exemplář břestovce jižního (Celtis australis). Kolem cest a budov vysázeli zakladatelé zahrady platany východní (Platanus orientalis), největší z nich má obvod kmene téměř 5 m. Největší borovice pinie (Pinus pinea) má obvod kmene téměř 3 m. Nejstarší blahočet (Araucaria heterophylla) má asi 200 let a výšku 46 m. Palma Jubaea chilensis byla přivezena z Chile v roce 1843, je vysazena nedaleko romantického můstku z 19. století; má obvod téměř 3,5 m a patří k největším ve Španělsku.

Kolem historické zahrady je botanická zahrada s rostlinami uspořádanými v souborech, které lze navštívit v několika tematických trasách. Patří k nim expozice Las Plantas de Nuestra Tierra (rostliny naší vlasti), kterou tvoří soubor olivovníků (Olea europaea), marhaníků (Punica granatum), oleandrů (Nerium oleander), mandloní (Prunus dulcis) a evropských palem. Ve vinici je shromážděno 20 starých odrůd vinné révy (Vitis vinifera), které byly pěstovány v této části Andalusie, některé rostliny jsou starší než 100 let.

U historické vyhlídky je vysazena nová sbírka 20 baobabů (Adansonia) (informace jsem čerpala z botany.cz)

Bohatá je též sbírka kaktusů a sukulentů, která má své místo nedaleko historického vyhlídkového altánu, nechybí ani sbírka hmyzožravých rostlin, orchidejí a bromelií.

Součástí zahrady je mnoho citroniků a pomerančovníků, které v době naší návštěvy v lednu byly v plné zralosti.  Nádherný pohled. Opuncie plné plodů, granátová jablka, 

Mimochodem i v samotném centru města Málagy se můžete projít rozsáhlým parkem- Parque de Malagas neskutečnou sbírkou soch a dalších monumentů a širokou sbírkou nádherných stromů a dalších dřevin a rostlin. 

A jako bonus přidám pár fotografii z trřnice ATARAZANAS kde si užijí do sytosti gurmáni. Ať už jde o ovoce, zeleninu, ryby, sýry, koření, pečivo ... prostě paráda !

Ve fotogalerii najdete záznamy  z Jardin Botanico-Historico La Concepción,  Parque de Malagas a tržnice ATARAZANAS. Projděte se krásami Málagy alespoň prostřednictvím mého objektivu

Příjemný prožitek ať už se vypravíte do Málagy osobně nebo zde na fotografiích vám přeje Šárka - bylinářka se zájmem a nadšením přírodní cesty ke zdraví