BADÍNSKY PRALES - Národní přírodní rezervace

Byla to krása - dýchalo to obrovskou živou historii. Jedno z nejstarších chráněných území na Slovensku v čase, kdy celé Kremnické vrchy hrají všemi barvami podzimu. Prales je ponechaný přirozenému vývoji bez zásahu člověka, což krásně uvidíte ve fotogalerii. Platí zde nejpřísnější 5. stupeň ochrany.

Pouze jednou za rok může tento přírodní skvost navštívit malá skupinka lidí za doprovodu zodpovědných a velmi znalých pracovníků tohoto polesí. A já byla při tom …

Podzimní čas byl velmi nakloněný houbám, kterých tam byl plný les. Nepotkali jsme klasické praváky, křemenáče, které lidé sbírají do své kuchyně, ale obrovské množství dřevokazných hub a dalších druhů, nad kterými by mykologové jásali. Vyskytuje se zde ČÍROVEC BADÍNSKÝ  (Tricholomopsis badinensis), který se podle informací, které jsme dostali, nikde jinde nevyskytuje. Doposud jedinou lokalitou v Ř a SK je právě Badínský prales. Tento čírovec roste zejména na rozkládajících se kmenech jedlí. Foto v galerii není moje, neměla jsem to štěstí, je to fotografie pana Vladimíra Kunca, který houbu zde objevil a zároveň zdokumentoval. (houba byla zaznamenána ještě i v Estonsku a v pralese v Polsku)

Houba, která nejvíce upoutala mou pozornost, byla SLIZEČKA PORCELÁNOVÁ, které byly plné kmeny stromů.  Je označována jako jedlá houba, je však málo vydatná a prakticky bez chuti, vhodná nanejvýš do směsi s jinými chuťově výraznějšími druhy – to jsem si přečetla na jedné z mykologických stránek – mne by vůbec nenapadlo, že bych ji chtěla jíst J  Byla překrásná na pohled, dočetla jsem se, že je to velmi fotogenická houba, která se nejlépe fotí ve slunečném dni, já měla příležitost prales navštívit za slunečného počasí, ovšem focení probíhalo jako pod mrakem, protože stromy jsou tak mohutně vzrostlé, že tam moc slunce neprosvítá J Houby, které jsem zaznamenala najdete v galerii.

Co se týká dřevin, tak převládá BUK LESNÍ a asi 10 % zaujímá JEDLE BÍLÁ.  Z ekologického hlediska zde má jedle bílá optimální podmínky klimatické i půdní. Dále jsou zde javory, jasany, jilmy horské. Ojediněle je zastoupený dub zimní, habr či lípy a to malolistá i velkolistá, jeřabiny a ptačí třešně. Velmi ojediněle se vyskytují smrky. Většinu jenom na okrajích. V jádru pralesa v podstatě se nevyskytuje vůbec. Zajímavé bylo i vyprávění o tom, jak například jeřabiny nebo vrby pomáhají vytvořit správné klima, pod kterým se například dobře rozvíjejí mladé buky .  Stejnou funkci plní i lísky. 

V tomto pralese je velmi kvalitní hnědozem, která dosahuje až do 2 metrů hloubky. Většinou u lesních půd bývá kolem 40 cm a někdy jenom pár centimetrů oproti již zmíněným 2 m v Badínském pralese.

A jak je to s životností stromů v této lokalitě?

Jedle bílá se dožívá v pralese 350 až 400 let, kdežto buky jen asi 210 až 230 let.  Co se týká rozměrů, tak nejmohutnější buk v rezervaci měl v roce 2018 průměr 167 cm a výšku 44 m, u jedle byl největší průměr naměřen 137,5 cm při výšce 47,5 m. V pralese se nachází 104 buků a jedlí s více než 100 cm průměrem.

Velmi vhodné zázemí v pralese nacházejí velké i menší šelmy. Pan průvodce zmiňoval, že běžně se jim stává, když projíždějí polesím, že jim přes cestu přechází VLCI. S MEDVĚDY na Slovensku se setkávají velmi hojně. Hojný je i výskyt JELENÍ zvěře. RYS se vyskytuje pouze ojediněle. Zajímavou, jak pan lesník zmínil nepotvrzenou, domněnkou o nízkém výskytu rysů může být to, že jim medvědi vyhledávají a kradou ulovenou kořist.  Vzhledem k tomu, že je les plný stromových dutin, tak se tam krásně bydlí sovám a datlům a řadě dalších živočichů. Ve fotogalerii najdete i hadí kůže visící na torzu starého stromu, ve kterém mimo spoustu drobného hmyzu a drobných živočichů žijí i užovky a řada obojživelníků.  

Exkurze byla moc pěkně zorganizovaná a to od chutných pagáčiků, chlebů se škvarkovou pomazánkou, teplých nápojů J až po prezentaci ochránců přírody (ukázky najdete rovněž ve fotogalerii)

VSTUP DO BADÍNSKÉHO PRALESA JE PODLE ZÁKONA O OCHRANĚ PŘÍRODY A KRAJINY PRO VEŘEJNOST ÚPLNĚ UZAVŘENÝ, vyjma exkurze, která je výjimečná, pouze 1x ročně.

Procházky v lese si dopřávejme co jen to jde. Není vždy možné navštívit tyto hluboké, prastaré lesy, ale žijeme v zemi, která je stále dosti zalesněná a tak když si uděláme čas pro sebe, pro své zdraví, tak se dostat do přírody není až tak náročný úkon pro většinu z nás. Je už prokázáno, že zhruba hodinový procházka lesem nám nárazově umí pozvednout imunitu až o 40 % a to je velmi užitečné. Nehledě na to, že nám ten lesní pobyt uklidní mysl a zlepší náladu.

Velmi děkuji Jance a Ivanovi Kusým, svým milým přátelům, za možnost vidět tuto přírodní krásu právě v rámci letošní exkurze.