×
Dobrý den, provedli jsme aktualizaci platformy e-shopu. V případě potíží nás neváhejte kontaktovat na info@viaherba.cz. Děkujeme za pochopení.

PROCHÁZKA MOJI ZAHRADOU – díl PRVNÍ

Mé plány na toho krásné jarní období byly poněkud jiné, ale všechno má svůj čas.

Nyní aniž jsem to dopředu tušila, mám více prostoru věnovat se své zahradě, svému vzdělávání a v podstatě i sama sobě.

A rozhodla jsem se pro takový mini seriál procházek moji zahradou. Dovolte mi tedy vzít vás na první z nich.

Na fotografii, která je připojená k mému článku vidíte pár bylinek, které jsou již natolik probuzené, že pomaličku, polehoučku, od nich odstříhávám a osvěžuji s jejich přispěním polévky, čaje, pomazánky, či posypu chleba s máslem. Podívejme se blíže, co že to tam vlastně mám.

PAŽITKA ZAHRADNÍ

Řekla bych, že je jednou z nejznámějších bylinek, která nechyběla v žádné babiččině zahrádce. Bylina s chutí, kterou si pamatujeme od svého dětství. Známe ji často jako šnytlík, ale málo už víme, že se pro zahradní pěstování vyšlechtila z  PAŽITKY POBŘEŽNÍ. Je odolná, zvládne ji pěstovat snad každý kozel zahradník! Daří se jí v truhlíku, v záhonu, ve skleníku. Můžeme ji najít zplaněnou i ve volné přírodě, povětšinou vedle potoků.  

Je to celoroční koktejl vitamínů a minerálů. Je ceněná zejména pro vysoký obsah vitamínu C, K,  draslíku, kyseliny listové.  Její používání by mělo být vždy zastudena. Do vařených pokrmů přidáváme až na závěr nejlépe až na talíři. Teplem, či varem totiž přicházíme o cenné látky. Můžeme ji celoročně pěstovat i na okně v květináči.

DOBROMYSL OBECNÁ – OREGÁNO

Bylinka využívána nejčastěji v gastronomii, kde ji najdeme na pizze, jako nedílnou součást provensálského koření, dochucuje saláty, sýry a maso.

Oregano je již od dob starých Řeků a Římanů považováno za symbol lásky, radosti a očisty. Rostlinou ochrany a přátelství.  Je zasvěceno Afroditě

Patří mezi Svatojánské byliny – je jednou z devatero kvítí.

Své velmi důležité místo má i v lidovém léčitelství. Říká se jí divoká majoránka. Jde o velmi aromatickou rostlinu. Obsahuje mimo jiné vitamíny A, C, K a z minerálů hořčík a železo. Dále třísloviny, tanin, hořčiny, antioxidanty.

Při sběru se vyplatí počkat, až je plně rozvinutý květ, tehdy jsou její účinné látky nejsilnější.

Oregano je silně antiseptická rostlina zejména díky karvakrolu a kyselině rozmarýnové. Jde o širokospektrální antiseptikum v přírodní formě, které nemají rády plísně, bakterie, viry ani mnozí paraziti.

Dobromysl je schopná nejen navodit dobrou mysl, ale rovněž pomoct chránit náš imunitní systém před vznikem chronických onemocnění, katarech horních cest dýchacích, zlepšuje trávení. Zvýšuje vyměšování žluči.

Přidává se do posilujících koupelí, zejména při revmatismu. Pro tento účel bych doporučovala formu esenciálního oleje, který se do koupele musí smíchat s trochou medu, smetany nebo sprchového gelu, aby emulgoval a rovnoměrně se rozprostřel ve vodě a nedošlo k popálení kůže. Kvalitní oreganový olej je totiž velmi silný. Nejlépe řecký oreganový olej

Nejúčinnější je ŘECKÉ OREGANO , kde díky podloží na kterém roste a příznivému klimatu dosahuje nejvyššího obsahu karvakrolu a souběžně nízkou hodnotu thymolu. Získáváme potom tu nejvyšší kvalitu.

LIBEČEK LÉKAŘSKÝ – DOMÁCÍ MAGGI

Rostlina, která je podobným šlágrem mezi bylinami na zahrádkách jako již zmíněná pažitka. Zejména v českých kuchyních patří do oblíbených bramboraček, omáček, masa atd. Přidává se do čajových směsí.

Libeček je léčivý úplně celý. Největší sílu má v kořenech. Je například pomocníkem při potížích s ledvinovými (používat vždy ve směsi, ne jako samostatnou bylinu), močovými i žlučovými kameny, odvodňuje, výborný při zadržování vody v těle, čistí krev, pomáhá detoxikovat, zmirňuje potíže při dně a revmatismu.  Rovněž zabraňuje plynatosti a podporuje trávení.

ŠŤOVÍK KRVAVÝ

Rostlina, která svými zelenými listy s výraznou krvavě červenou žilnatinou vyrůstající z jednoho středu dokáže oživit i květinový záhon či truhlík za oknem.

Její mladé, křehké lístky jsou výtečné do zeleninových salátů, je možné použít i na špenát. Zpestří polévky, může posloužit i jako příloha k pokrmům.

Píše se, že pomáhá při různých potížích s krví. Když vidím jeho výraznou žilnatinu a uvědomím si, jak nám často vzhled rostliny napovídá k čemu nám může být prospěšná, tak s tvrzením o podpoře krve souhlasím..

PETRŽEL KADEŘAVÁ

Má typickou aromatickou chuť, za kterou vděčí přítomným silicím. Obsahuje velké množství  vitamínu C, vitamíny ze skupiny B, provitamín A, vitamín E, hořčík, vápník, železo,  flavonoidy, terpeny  a kyselinu listovou.

Petržel kudrnka se s oblibou využívá na ozdobu pokrmů, polévek nebo salátů.

Je nápomocná při trávicích potížích, plynatosti, pomáhá regulovat nepravidelnou menstruaci.

Prošli jste se se mnou malým kouskem bylinného záhonu, který nám nabídl kupu zdraví prospěšných látek a který je doplněný vícekrát plodícími JAHODAMI.

Budu se těšit na další díl našich toulek moji zahradou.

Mějte krásné jarní dny

Šárka