×
Dobrý den, provedli jsme aktualizaci platformy e-shopu. V případě potíží nás neváhejte kontaktovat na info@viaherba.cz. Děkujeme za pochopení.

PROCHÁZKA MOJI ZAHRADOU – díl DRUHÝ

Ve druhém dílu procházky moji zahradou, bych vám ráda ukázala část, které říkám „ŠKOLKA“ je to místo před vstupem do naší pergoly,  kde jsou na dobu určitou v květináčcích bylinky, které později až zesílí nebo až pro ně najdu to správné místo, tak půjdou do zahrady. Super je, že vzhledem k naší veliké zahradě jsou zde u domu skvěle dostupné a mnohdy stačí jen tak v pyžamu si vyskočit pro bylinku do čaje …

Nebojte se pěstovat bylinky i na malém prostoru, byť by to mělo být jen na okenním parapetu. Jejich obrovskou výhodou je, že nejsou náročné, stačí jim sluníčko a občas zalévat. A za to málo se vám velmi odvděčí.

Budete i na terase nebo na balkoně mít neustálý přísun vitaminů, minerálů a celé řady dalších zdraví prospěšných látek. Možnost přivonět si k čerstvé bylince dokáže často zbystřit všechny naše smysly.

Některé jsou na tomto místě již delší dobu, protože je jim tam dobře.  Jako například netřesk , který si již několik let užívá slunečný suchý prostor v květináčku na pařezu za trpaslíkovými zády.

Netřesk na moji zahradě je zabydlený na vícero místech a jsem si jistá, že ještě další nově vznikající bylinkové prostory si osídlí. Tuho naši procházku v popisu bylinek netřeskem i zahájím.

NETŘESK SKALNÍ – STŘEŠNÍ

Netřesk patří v dnešní době k bylinám spíše přehlíženým. Lidé je většinou znají jako skalničku, která roste na suchých místech, tam , kde se jiným rostlinam snad krom skalniček ani nedaří. Netřesk má přitom v léčitelství své pevné místo od pradávna, jen se u nás na něj malinko zapomnělo.  Možná, že se na něj opomíná i díky aloe, které má velmi podobné účinky a je na našem trhu masivně propagováno celou řadou firem. Netřesk je přitom bylinka, kterou naše tělo enzymaticky velmi dobře dokáže zpracovat a využít. Jsme na jeho účinky velmi dobře vybaveni.

Jeho sílu můžeme využít při celé řadě zdravotních potíží, ovšem opět je vhodné myslet na to, že bylinky nám nejvíce dokáži pomoci jako prevence, při počátcích problému.

Osobně mám ověřeno  nejen u sebe a svých blízkých zejména při  BOLESTECH UŠÍ (nakapat šťávu z očištěného listku netřesku přímo do ucha) tento postup pomáhá některým lidem i s pískáním v uších. V podstatě je to aktuálně možná jediná bylina, která ulevuje od těchto potíží.

Odřeniny,  poraněná kůže – potírat šťávou z rozmačkaných lístků. Maria Treben doporučovala šťávu z netřesku používat i na stařecké či jaterní skvrny a různé  pigmentové odchylky v obličeji.

Zánětlivé procesy na kůži i v ústech. Při potížích můžeme rozkousat a žvýkat a nechat působit. Pomáhá urychlovat hojení.

Opary (herpesy) i pásový opar – na tyto potíže rovněž doporučovala bylinářka Maria Treben.

Můžete přidávat do pomazánek, do smootiček, koktejlů atd.

Netřesk se považoval za bylinu, která ochraňovala stavení proti hromům a bleskům od pradávna měla velkou moc a dodnes je ve výhodě každý, kdo mu dovolí, aby mu pomáhal na cestě ke zdraví.

Z různých druhů netřesků si můžeme vytvořit na své zahradě velmi krásnou scenérií například za pomocí kamenů, písku.