×
Dobrý den, provedli jsme aktualizaci platformy e-shopu. V případě potíží nás neváhejte kontaktovat na info@viaherba.cz. Děkujeme za pochopení.

Proč se přírodní léčba vrací zpět do módy (rozhovor v AVE NATURA)

Bylo mi ctí a potěšením poskytnout rozhovor společnosti Ave Natura, která již pár let má moji maximální důvěru a jejíž jedinečné produkty jsou pilířem našeho eshopu. Najděte si chviličku a užijte si náš rozhovor …

Vedeli ste o tom, že bylinky sa dajú študovať na vysokej škole? Šárka Laštovičková vyštudovala bylinkárstvo na farmaceutickej fakulte Karlovej Univerzity v Prahe. Neustále sa vzdeláva na rôznych bylinkových kurzoch a vraví, že k bylinám treba pristupovať s citom a s pokorou. Kedysi boli bylinky v liečbe na prvom mieste. Vývoj ľudstva spôsobil, že ich postupne začali nahrádzať lieky syntetické. A dnes, po dlhšom čase, začínajú byť byliny opäť “trendy”. Prečo je to tak nám v rozhovore vysvetlí naša odborníčka na byliny Šárka Laštovičková.

Autor: Nicola Horečková

Čo pre teba znamená bylina?

Bylinka pro mne znamená vůni. Vůni herbáře, vůni, která pohladí a uleví. Jako dítě jsem milovala vůni mého vlastního herbáře, který byl v počátku jen domácím úkolem do školy, ale velmi brzo se stal mým koníčkem a já běhala po louhách a lesích na Valašsku a sbírala bylinky.  Lisovala, sušila, lepila, popisovala a dokola si je prohlížela …Nyní jsou pro mne bylinky i cestou k pevnému zdraví.  Staly se mou neoddělitelnou součástí.

Ako si vysvetľuješ, že byliny sa opäť vracajú do našich životov a návykov?

Přišla doba, kdy se plný sud otáčí. Řekla bych, že je to jako s módou, módní trendy se plní do sudu a jak je plný tak se zase otočí a vytahuje se z druhé strany. Vnímám, že se lidé poslední dobou opět obrací k přírodě a k bylinám. Dříve byly bylinky nedílnou součástí léčby.  Lidé je znali, věděli, kde kterou najdou, kdy a jak ji použít. Ale postupem času se začaly objevovat nové léčebné postupy, metody, přicházely léky, nejdříve z bylinek, které se začaly postupně nahrazovat syntetickými. Stále naštěstí zůstali lidé, u kterých bylinky byly součástí jejich životů.  Nebylo to však v povědomí celé společnosti, ale jen v plátěných pytlíčcích hrstky „bylinkových babiček“. Cítím, že právě přichází doba, kdy se sud otočil a do tohoto současného, syntetického světa prosakuje jako aktuální módní trend bylinkaření.  

„Dříve byly bylinky nedílnou součástí léčby. Ale postupem času se začaly objevovat nové léčebné postupy, metody, přicházely léky, nejdříve z bylinek, které se začaly postupně nahrazovat syntetickými.“

Autor: Šárka Laštovičková

Po akých bylinkách siahneš, keď máš svoje dni? Čo ti vtedy najviac pomôže?

Jako mladá holka jsme mívala v době menstruace veliké, převeliké bolesti. Zmírnily se po porodu mého prvního syna. Když mi bývávalo nejhůře, tak u mne zabíral klid, odpočinek v lůžku a bylinkový čaj. Jistotou pro mne byl vždy kontryhel (prekl.: alchemylka), měsíček a řebříček.  A dodnes je mám mezi svými favority.  Tyto bylinky jsem zvyklá používat na několik způsobů. Nejčastěji ve formě čajů, kde směs zmíněných bylin můžeme doplnit jahodníkovými, malinovými nebo ostružinovými listy. Všechny tyto druhy listí pomáhají při silném krvácení, křečích a celkově zjemňují čajovou směs. Loňské léto se mi podařilo vyrobit celou řadu různých bylinkových čajů, tinktur, sirupů a likérů. Všechny bylinky jsem měla možnost nasbírat na své zahradě.  O to větší radost z toho mám.

Kedy je najlepšie nasadiť byliny v tomto prípade? 

Pokud se čtenářky našeho rozhovoru rozhodnou odložit při menstruačních potížích „růžového kamaráda“ (mám na mysli Ibalgin) a dají důvěru bylinkám, tak je vhodné myslet na to, že bylinky je potřeba začít užívat nejlépe týden dopředu a v průběhu těchto „nepříjemných“ dnů. Svým kamarádkám i klientkám často připravuji nejen tinktury a čaje, ale i balzámy s esenciálními oleji, které v mé domácí bylinkové lékárničce mají vedle čajů a tinktur své pevné místo.

Autor: Šárka Laštovičková

Aký vnímaš najzásadnejší rozdiel medzi klasickou a prírodnou liečbou?

V předchozí otázce jsem zmínila, že při náhradě léků bylinkami je potřeba delší čas, než přijde úleva. To je drobné mínus, protože lidé mají rádi všechno hned a pokud možno s co nejmenší námahou.  Pohodlnost občas vítězí. Přírodní léčba potřebuje svůj čas, ale zato je při správném užívání většinou bez vedlejších nežádoucích účinků, nezatěžuje nás, ani planetu, což se o klasické lékové formě nedá říct. Když budu konkrétní směrem k bylinkám a jejich působení, tak byliny umí synergicky propojit svou energii s tou naši a tehdy se projeví ohromná síla přírody. Tohle nám klasická medicína nabídnout nemůže.  Já osobně vždy sáhnu nejdříve po bylinkách.  Považuji je za mnohem bezpečnější a jemnější. To ovšem neznamená, že nejsem vděčná, že můžeme využívat možnosti propojení klasické a přírodní medicíny, když si to situace žádá.

„Přírodní léčba potřebuje svůj čas, ale zato je při správném užívání většinou bez vedlejších nežádoucích účinků, nezatěžuje planetu, což se o klasické lékové formě nedá říct.“

Ktorý produkt z dielne Ave Natura je pre teba najobľúbenejší a prečo? 

Ave Natura si mne získala na plné čáře. A to nejen produkty, ale i lidmi, kteří ji reprezentují. Srdcovým produktem je pro mne jednoznačně ELIXIR.  Je to neuvěřitelný bylinkový životabudič.  Za více než dva roky mých zkušeností s Elixírem mám výjimečné zpětné vazby jak od rodiny, tak přátel a klientů. Sklenice teplé vody s Elixírem je mým každoranním rituálem, kterého bych se jen tak nevzdala.

Vedela by si sa s nami podeliť aj o konkrétnu skúsenosť?

Dovolím si podělit se s vámi o zkušenost z mého nejbližšího okolí. Můj taťka, který je 5 let po mozkové příhodě, tak více než dva roky denně užívá 2 kapátka Elixíru. Od té doby je vitálnější, cítí se dobře. Moje mamka poté co viděla, jak Elixír taťkovi svědčí, tak si ranní dávku bylinkového nápoje připravuje také.  Jsem za to velmi vděčná, protože vsadili na obrovskou jistotu. A já vím, že jejich srdce a cévy dostávají to nejlepší. 

Máš ešte niečo na záver, čo by si chcela povedať a neopýtala som sa ťa?

Velmi se těším na novinky od Ave Natura a moc si přeji, aby se čím dál více lidí rozhodlo kráčet přírodní cestou ke zdraví a bylinkám dali svoji důvěru.

Ďakujeme za rozhovor.

Převzato z AVE NATURA