×
Dobrý den, provedli jsme aktualizaci platformy e-shopu. V případě potíží nás neváhejte kontaktovat na info@viaherba.cz. Děkujeme za pochopení.

Můj vztah k bylinkám a přírodní cestě ke zdraví

Můj vztah k bylinkám a přírodní cestě ke zdraví mne před několika lety přivedl k velké životní změně, která obnášela změnu mé profese, později i mého myšlení a celkového přístupu k životu.  Již od svého raného mládí jsem bylinky nasávala zejména díky tomu, že moje babička s dědou žili doslova na samotě u lesa, kde jsme jako malí trávili celé víkendy a kus prázdnin, běhali po lukách a stráních a já měla možnost pozorovat kvítí, které rostlo například jenom tam, zajímalo mne, čím to může být, začala jsem hledat v knihách, které měli rodiče doma a později, když si moje mamka všimla mého zájmu, tak mi kupovala „každý čtvrtek novou knihu „   A já se začala učit postupně z knih zvučných jmén, jakými jsou například Mária Treben, Jiří Janča, Josef A. Zentrich. Vyhledávala jsem dostupné materiály o páteru Ferdovi, Hildegardě z Bingenu a sama zkoušela na sobě a svém blízkém okolí různé metody, návody a postupy nejen z léčivek.

Absolvovala jsem od roku 2003 celou řadu kurzů, mezi jinými například kurz Iridologie, Naturopatie, kurz Reflexníxh terapií manželů Patakyových, semináře Mgr.  Jarmily Podhorné,která mi je, byla a bude velikou inspiraci a motivaci. Ráda navštěvuji botanické a zámecké bylinkové zahrady a dodnes miluju okolí naší chalupy v Beskydech, které mne odmalička významně ovlivňuje.

Na jaře 2019 jsem úspěšně zakončila 1,5 roku trvající studium na Farmaceutické fakultě Karlovy Univerzity v Hradci Králové, kde jsem studovala tří semestrální obor Léčivé rostliny. Zkoušky z Farmakobotaniky a Farmakognozie byly náročné, ale velmi přínosné, posunuly mne o veliký kus dopředu. Jsem sama na sebe hrdá, že jsem dokázala zakončit toto vzdělávání certifikátem.

A v tomto roce jsem měla příležitost absolvovat i letní Školu přírodních terapií v Českém Krumlově, kde jsem se mohla učit od jednoho z nejuznávanějších botaniků v naší zemi od pana Prof.RNDr. Víta Grulicha, CSc., od úžasné MUDr. Michaely Šimkové, jejíž znalosti propojující  východní a západní medicínu jsou neuvěřitelné. Paní PharmDr. Ivana Haldová prakticky navazovala na informace, které jsme dostávali od paní doktorky Michaely a předávala nám své praktické zkušenosti s léčivými rostlinami. Vyráběli jsme krémy, tinktury, čajové směsi, bylinkové vína, no prostě stálo to za to. Byl to nádherný začátek léta. Díky skvělému zázemí paní Simony Berkové, které ve svých zahradách Kouzelných bylinek vytvořila, se pro mne tento letní kurz stal velikou motivací a vodítkem k tomu, vytvořit až na to přijde ten správný čas „Bylinkovou školu“ i u nás na Moravě. (Simonu i Kouzelné bylinky můžete znát z České televize, kde právě pořad Kouzelné bylinky měl své místo)

Moje snaha pomáhat lidem k upevnění zdraví mne vede k novým a novým možnostem a informacím, které si nechci nechávat jenom pro sebe. A právě proto jsem se vydala na novou etapu své cesty a tou se stává právě VIA HERBA – cesta bylin, po které můžete kráčet se mnou, budete-li chtít.